tisdag 24 november 2009

Dwight funderar på idiotier och Satans Son

En betalningsanmärkning är en bestraffning du får när du inte har betalat en räkning. Varför du inte har betalat tas ingen hänsyn till, vare sig det är för att du inte kan eller inte vill. Följderna av detta straff är att du inte kan skaffa ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet, köpa något på avbetalning eller gå med i Bonniers bokklubb. Noteringen om att du har tilldelats en betalningsanmärkning finns i ett offentligt register där vem som helst kan gå in och se hur dåligt du skött dig. Betalningsanmärkningen finns kvar där i tre år efter att du betalat din skuld och detta ska ha en uppfostrande verkan. Lite som dumstrut och skamvrå.

Som en liten jämförelse kan vi titta på vad som händer om du stjäl en bil, slår någon på käften eller ägnar dig åt hejdlösa orgier i rattfylleri. Då kan du som förstagångsförbrytare, i en domstol, få en så kallad villkorlig dom. Det straffet är på två år och om brottet inte upprepas under den tiden är det klart sen. Dessutom är det sekretessbelagt. Under tiden du har villkorlig dom så kan du skaffa ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet, köpa saker på avbetalning och gå med i Bonniers bokklubb.

Varje tänkande människa inser givetvis att systemet med betalningsanmärkningar är ett otyg konstruerat av kompletta galningar. På dom flesta platser i världen har förslag på liknande system resulterat i att den som ställt förslaget antingen lynchats eller spärrats in på dårhus. Sverige är också det enda landet i världen som begagnar sig av ett så urbota idiotiskt system. Enligt en osäker källa finns det dom som helst vill utveckla dårskapen till att även innefatta brännmärkning av skuldsatta. Claes ”Son of Satan” Månsson lär vara en av förespråkarna. ”Ett väl synligt brännmärke i pannan på gäldenärsasen, det är nästa steg” ska han ha sagt under en finare middag tillsammans med ett antal kända bedragare från näringsliv och riksdag. Och detta får mig osökt att tänka "slå på käften", "villkorlig dom", "Bonniers Bokklubb".



Claes Månsson och ett par kollegor brännmärker en skuldsatt.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Besök nu genast följande sidor annars kommer min storebrorsa och gör skepparbröst på er:


Noll Koll
Insolvens Sthlm
Skuldsatt
O
bestånd
Villerider
Ljuramannen
Affesblogg
Att Göra Rätt För Sig


På sidan Fattiga Riddare finns ett diskussionsforum, besök det.

2 kommentarer:

  1. ...här var man inte nådig... Men så är det inte heller ett nådigt system...

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Nådig och nådig Ulrika, hur nådiga är våra motståndare ;-)

    Dwight du har helt rätt, vi måste ducka för brännjärnet, det är på uppvärmning i elden nu!

    /Rune

    SvaraRadera