söndag 7 mars 2010

Dwight tänker på dreglande idioter

Kronofogdens regler är så utformade att det ska vara svårt, helst omöjligt, att betala sina skulder inom en rimlig tid. Räntor och avgifter ska betalas innan kapitalskulden, vilket gör att skulden fortsätter att växa även om du betalar så mycket du kan. För dom flesta överskuldsatta innebär det här att en skuld som skulle kunnat betalas av inom en någorlunda rimlig tid finns kvar i åratal, ibland på livstid. Givetvis så får det enorma konsekvenser på din vardag. Här är en;

Om du har skulder hos Kronofogden så ska du helst inte vara gift eller sambo.

Det sägs klart och tydligt att skulder är personliga och inte kan krävas av en tredje part. Men det kringår myndigheterna genom att hävda att man har försörjningsplikt gentemot varandra. Det innebär alltså att ni båda får leva på existensminimum tills den dag alla dina skulder är betalda, i vissa fall till den dag dom spikar igen kistan och gräver ner dig. Och märk väl att detta gäller alla skulder, även sådana du har haft sedan åratal innan ni ens var medvetna om varandras existens. Kronofogden kan inte ta pengar från din partners lön, men tar då istället så pass mycket från din inkomst att du måste bli helt försörjd av din sambo/make/maka. Får du löneförhöjning så tar fogden mer pengar från dig, får din fru/man löneförhöjning så tar fogden mer pengar av dig. Byt till en billigare bostad så tar fogden mer från dig. Det kvittar vad ni gör, situationen är densamma alltmedan räntan tickar. Vid en eventuell utmätning räknas allt som finns i bostaden som din egendom och kan då utmätas, även servisen din fru/man fick ärva efter den djupt saknade faster Agda.

När Ask och Avsan står i riksdagen och tjatar om att det måste finnas en ”balans” så ska du veta att den balans dom eftersträvar inte kommer att påverka din vågskål i någon positiv riktning. Balans i deras värld innebär att borgenärerna och ockrarna på inkassobolagen ska få det ännu lättare att ta faster Agdas servis samt att indirekt tvinga din make/maka betala dina skulder. Det här får mig att fundera på om det inte är dags att införa någon slags undre gräns för riksdagsmännens IQ, dom borde åtminstone ligga över gränsen för dreglande idiot innan dom hamnar i beslutsställning. Annars kan vi införa ett förbud mot att vara korkad och elak, för det här är frågan om ren djävla dumhet i kombination med ondska.

I filmen ”Den Enfaldige Mördaren” ber en man vid namn Månsson, inte Claes, om anstånd med hyran hos fabrikörn, utmärkt spelad av Hans Alfredsson. Uppskov medges ej och Månsson får låna och tigga ihop pengar till hyran. När han överlämnar sedelbunten till fabrikörn säger denne med ett leende; ”Månsson ska inte tro att jag bryr mig om den här skitsumman, det är inte det. Det är principen”, varpå han slänger pengarna i den öppna spisen. Fabrikörn skulle bli en alldeles utmärkt politiker eller Kronofogde.

Fabrikörn


Länk till intressant.se
Länk till Bloggkartan

3 kommentarer:

  1. I agree!!! Man drar sig för att ens tänka tanken på att leva med någon annan, med tanke på hur det slår mot den icke-skuldsatta parten med försörjningsplikt. Inte tusan vill man bli försörjd av sin partner, man är väl inte ett barn heller! Och som tjej tycker jag själva tanken är obehaglig, att ha en sexuell relation med en man som försörjer mig, det är faktiskt lite äckligt... det kan å andra sidan bero på mina taskiga erfarenheter av f.d. pojkvän med ekonomiskt övertag, men ändå, det är ingen bra grund för ett lyckat äktenskap. Tänker du likadant, du som är kille?

    SvaraRadera
  2. När kvällstidningarna har rubriker av typen; "Här är Sveriges sämst betalda yrken" så ser jag jämt att dessa Sveriges sämst betalda alla tjänar mer än mig. Så,,, jag har inga problem med att min fru tjänar mer än vad jag gör. Men jag har en jävulsk massa problem med att myndigheterna tycker att det är rimligt att hon, direkt eller indirekt, ska betala mina skulder. Skulder vars uppkomst hon absolut inte har haft något med att göra.

    SvaraRadera
  3. Jo, det blir ju automatiskt så att den man eventuellt ska leva med får dras med problem som i princip kan ha uppstått tjugo år innan man träffats.

    Vad händer om man har ett vuxet barn boende hos sig då, alltså en nybakad artonåring som inte får egen lägenhet men kanske måste lägga en liten peng hemma varje månad... då betalar ju ungen ens gamla skulder också, eller hur? Systemet är sjukt!

    SvaraRadera